Mangalitza villasika
Mangalitzan kasvatuksen aloittaminen
Näin tilan isäntä Janne Kainulainen kertoo villasikakasvatuksen aloittamisesta:
”Yhteistyökumppanini Iloisen Pässin Maalaispuoti Oy:n omistaja Terhi Torikka haastoi minulle villasioista jokunen vuosi aikaisemmin ja silloin nauroin ajatukselle. Aikaa kului pari-kolme vuotta ja tavallisten sikojen kasvatuksen kannattavuus laski, jolloin suursikalan tuotantosopimus irtisanottiin.
Tuotantosopimuksen irtisanoutuminen haastoi minut miettimään tulevaisuutta uudelleen ja silloin muistin puheen villasioista. Terhi kävi selvittämään asiaa 2015 vuoden lopussa ja 2016 tammikuussa kävimme katsomassa Lieksassa Palviaisen tilalla villasikoja.
Alkuun katsoin että nämä ovat kivan näköisiä eläimiä, mutta en vakuuttunut vielä. Isäntä kutsui kahville ja tarjosi villasian kassleria paistettuna karjalanpiirakoiden kanssa. Maistoin yhden, sitten toisen, meniköhän niitä peräti viisi. Totesin etten ole ikinä syönyt näin hyvää lihaa ja näitä on pakko saada itsellekin kasvamaan.
Siitä se ajatus sitten lähti. Ensimmäiset villasiat kävin hakemassa elokuusa 2016. Nykyisin villasikoja on tilalla 155 eri-ikäistä eläintä.”
Mangalitzan kasvatuksesta
Mangalitza on yksi Euroopan vanhimpia alkuperäisrotuja, joka on Itävalta-Unkarin keisarikunnassa 1860-luvulla jalostettu alkuperäissikarotu. Rotu on hyvin Suomen olosuhteisiin sopiva, johtuen paksusta rasvakerroksestaan. Villasiat voivat asustaa ulkona läpi vuoden.
Toivolan Tilalla siat ulkoilevat vain päivisin, öisin villasiat ovat sisällä johtuen petoriskistä. Mangalitza-siat ruokitaan päivittäin ohra-vehnä-kaura jauhoseoksella, valkuaisena villasiat saavat härkäpapua. Teollinen kivennäinen on ainoa raaka-aine mitä ei paikkakunnalta saa. Talvisin villasiat saavat kuivaheinää ja kesäsisin laidunheinää ulkolaitumilta.
Villasika emakot saavat porsia vapaasti yksilökarsinoissa ja hoitaa porsaita kaksi kuukautta. Villasika kasvaa porsaasta teuraskokoon 1.5-2 vuoden ikään mennessä, kun taas tavan sika jo 0.5 vuotiaana. Villasika kasvaa hitaasti ja rasva marmoroituu lihassyiden väliin tehden lihasta mehevän. Lihassa on enemmän tyydyttymättömiä kuin tyydyttyneitä rasvoja. Rasva on suussa sulavaa ja siitä tehdään myös laardia mitä voi käyttää ruoan laitossa moneen tarkoitukseen.
Toivolan Tila
Mangalitza villasikojen kasvatus ja lihatuotanto, sekä Issaanvaaran maatiaisruis viljely ja myynti.
Yhteystiedot
Kainulainen Janne
toivolanvillasika@gmail.com
puh. 050 309 4865
Y-tunnus 2519605-4
Louhimontie 79, 59100 Parikkala